Ο Παλαιοχριστιανικός Ναός της Παρθένου Μαρίας στην Επισκοπή και ο κυρίως Ναός χρονολογείται στον 12 αι. Πρόκειται για ένα επιμηκές κτίριο, που κατασκευάστηκε στη θέση κάποιου παλιού ναού της Τροιζήνας. Από τα σωζόμενα λείψανα διακρίνονται τα εξής: α) ο κυρίως ναός, β) ο νάρθηκας, γ) τα προσκίματα έξω από το νάρθηκα μαζί με τον περίβολο. Αυτά τα στοιχεία κατασκευάστηκαν διαδοχικά, όπως συμπεραίνουμε από τη διαφορετική τοιχοδομία τους, αλλά και από άλλες τεχνικές ενδείξεις.
α) Ο κυρίως ναός αποτελείται από ένα επιμηκές ορθογώνιο κτίσμα, που διαιρείται σε τρία μέρη, στον κυρίως ναό, στο νάρθηκα και στο ιερό. Βρέθηκαν κιονόκρανα και ο Ορλανδός που έκανε τις αρχαιολογικές έρευνες υποθέτει πως θα ήταν Ιωνικά. Το ιερό κατελάμβανε μεγάλη επιφάνεια και διαιρούνταν κατά το πλάτος σε τρία διαμερίσματα, που συγκοινωνούσαν μεταξύ τους με δύο ανοίγματα, ένα μεγάλο προς Ανατολή και ένα μικρότερο προς τη Δύση. Οι κόγχες του ναού είναι υπερυψωμένες και έχουν μεγάλο βάθος.
Από τη γλυπτή διακόσμηση του ναού, βρέθηκαν μόνο τεμάχιο θωρακίου από σκοτεινόχρωμο μάρμαρο, πάνω στο οποίο εικονίζεται το πίσω μισό παγωνιού. Οι πτερούγες και η ουρά διακρίνονται για τη γραμμικότητα και τη σχηματοποίηση τους. Ο Ορλανδός υποθέτει, ότι προέρχεται από το τέμπλο του ναού. Αυτό το συμπεραίνουμε από το σύστημα δομής, τη χρήση ασπίδων για τις οροφές των γωνιαίων διαμερισμάτων και εκτέλεση του δαπέδου με μαρμαροθέτημα.
Από μαρτυρίες γνωρίζουμε ότι η Επισκοπή σαν Ναός υπήρχε από τον 9ο αι. Λείψανα της είναι μαρμάρινο Ιωνικό κιονόκρανο και μαρμάρινη πλάκα, που επάνω φέρει στέψη και κάτω ταινία, ενώ στο μέσο της μπροστινής όψης ανάγλυφο κύκλο που περιβάλλει το σχήμα του σταυρού, στα κάτω διαμερίσματα του οποίου έχουν χαραχθεί τα γράμματα Α και Ω. Ίσως η πλάκα προέρχεται από το χαμηλό τέμπλο της παλιότερης βασιλικής. Από εκεί θα προέρχεται και το μαρμάρινο τεμάχιο της βάσης εξάγωνου άμβωνα, που διασώζει και αφιερωτική επιγραφή.
β) Ο εξωνάρθηκας φέρει εσωτερικά τυφλές αψίδες και μόνο στο νότιό του διαμέρισμα καλύπτονταν με χαμηλωμένο σφαιρικό θόλο.
γ) Τα προσκτίματα: ο εξωνάρθηκας είχε εκτός από τις 3 θύρες επικοινωνίας με το ναό και τρεις εξωτερικές. Μπροστά από την μεσαία πόρτα κατασκευάστηκε θολωτός πυλώνας που καλύφθηκε με ασπίδα,
Δεξιά του πυλώνα υπήρχε ορθογώνιο διαμέρισμα, ενώ στα νότια του πυλώνα χτίστηκε αρκοσόλιο. Η τοιχοποια των κτισμάτων αυτών είναι ευτελέστερη και άρα θα μπορούσαμε να τα τοποθετήσουμε χρονικά στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Την αυλή την κλείνει μαντρότοιχος, που ξεκινά από βόρεια, προχωρά παράλληλα προς το ναό και συνεχίζει προς τα νότια, παράλληλα με τα προσκτίσματα.
Στη Villa Dolphins, εκτός από την προσωπική φροντίδα των αναγκών σας και τη δημιουργία ζεστής ατμόσφαιρας και προσωπικών σχέσεων, ασχολούμαστε με τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε όσο γίνεται καλύτερα τη διαμονή με τη διασκέδασή σας και τις δραστηριότητες, που ορισμένοι επιζητούν για να κάνουν πιο "ζωντανές" και πιο "δυναμικές" τις διακοπές τους.
* Κάνουμε για σας τον περίπλου του Πόρου, για να σας δώσουμε την ευκαιρία να θαυμάσετε όλη την ακτογραμμή και την κρυμμένη ομορφιά του νησιού μας. Ανακαλύπτοντας έτσι μοναδικούς όρμους και απόμακρους κολπίσκους, στους οποίους δεν υπάρχει πρόσβαση με άλλον τρόπο, για να κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα νερά τους.
* Για όσους το επιθυμούν, μπορούμε να οργανώσουμε μαθήματα ιππασίας στα γραφικά βουνά του Πόρου, ανάμεσα στα σκίνα, στα σμύρτα, στις πικροδάφνες και στα πεύκα σε μοναδικά παλιά μονοπάτια
* Διοργανώνουμε ημέρες ψαρέματος με παραδοσιακό ψαροκάϊκο, με την καθοδήγηση επαγγελματία ψαρά, στους πλούσιους ψαρότοπους, που υπάρχουν στις βραχώδεις ακτές γύρω από το νησί μας.
* Εξορμούμε με ποδήλατα για να εξερευνήσουμε το εσωτερικό του νησιού ή να επισκεφτούμε, το Μοναστήρι, το Νεώριο, το Λιμανάκι της Αγάπης, το Ρώσικο Ναύσταθμο ή ακόμα και την Πόλη του Πόρου.
* Οργανώνουμε ημερήσια ταξίδια στα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Ύδρα, τις Σπέτσες, την Αίγινα και το γραφικό Αγκίστρι.
* Τέλος οργανώνουμε και ημερήσιες εκδρομές με νοικιασμένο αυτοκίνητο η μίνι λεωφορείο σε αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι οι Βασιλικοί τάφοι της Μαγούλας, η Αρχαία Τροιζήνα, η Αρχαία Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Αρχαία Κόρινθος κ.λ.π.
Ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντζάδας και της ξενοιασιάς. Είναι κατάφυτος με πεύκα που φτάνουν ως τις απόκρημνες ακτές ή τις αμμουδερές παραλίες του.